[Centrum Pulmonologii] Koniec rozbudowy

[Centrum Pulmonologii] Koniec rozbudowy

Zakończyła się rozbudowa Centrum Pulmonologii przy ulicy Seminaryjnej. Powstał nowy budynek, a część istniejącego została nadbudowana.

Kujawsko-Pomorskie Centrum Pulmonologii to jeden z najstarszych bydgoskich szpitali. Powstał w XIX wieku na wzgórzu przy ulicy Seminaryjnej. Budynek wielokrotnie rozbudowywano, ostatni raz w 2015 roku. Początkowo w szpitalu funkcjonował oddział wewnętrzny i chirurgiczny, od kilkudziesięciu lat instytucja specjalizuje się w badaniu chorób związanych z płucami.

Na terenie szpitala prowadzony jest wieloletni program rozbudowy. I etap wykonano w 2015 roku, kiedy to powstał budynek wzdłuż ulicy Szubińskiej (blok D). II etap właśnie zakończono, a w III etapie Szpital planuje budowę kolejnego budynku przy ulicy Seminaryjnej. W planach jest też znaczna rozbudowa sanatorium w Smukale.

Rozbudowa

Inwestycja realizowana przez Kujawsko-Pomorskie Centrum Pulmonologii zakładała nadbudowę skrzydła budynku od strony ulicy Wysokiej, budowę budynku od strony Politechniki Bydgoskiej, a także termomodernizację istniejącej części budynku od strony Politechniki.

Prace budowlane rozpoczęto na przełomie 2020 i 2021 roku. Początkowo wykonawca skupił się na nadbudowie bloku C i budowie bloku E. Z czasem rozpoczęto termomodernizację bloku B, remont kotłowni w bloku A wraz z montażem pomp ciepła oraz budowę podjazdu dla karetek (blok F na zdjęciu powyżej). Budowę zakończono oficjalnie kilka dni temu.

Blok C zwiększył swoją powierzchnię o 703 m2 i po rozbudowie ma trzy kondygnacje nadziemne i jedną podziemną. Blok E ma tyle samo kondygnacji. Podjazd dla karetek jest parterowy. Powierzchnia zabudowy szpitala wzrosła o 279 m2. Elewację nowego, rozbudowane i zmodernizowanego budynku przypominają tą, którą można zobaczyć na zbudowanym kilka lat temu bloku D (od strony ulicy Szubińskiej). Ściany są pokryte płytami ceramicznymi w dwóch kolorach: ceglasto-czerwonym i beżowo-szarym, a także tynkiem cienkowarstwowym w kolorze beżowo-ceglastym. Na budynku zamontowano też elewacyjne żaluzje ceramiczne w kolorze ceglasto-czerwonym.

W środku powstała izba przyjęć z salą dla pacjentów z chorobami wysoce zakaźnymi, pracownia endoskopowa, strefa dostaw, magazyny, zaplecze socjalne, oddział leczenia niewydolności oddechowej oraz oddział rehabilitacji oddechowej.

Budowę zrealizowało konsorcjum firm Ebud – Przemysłówka i TB.Invest. Koszt rozbudowy to 30 mln złotych.

To już czwarty kalendarz na kolejny rok wydrukowany przez Bydgoszcz w budowie. Zysk ze sprzedaży, jak co roku, trafia na utrzymanie serwera BWB
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x