[Akademia Muzyczna] Przetarg na budowę

[Akademia Muzyczna] Przetarg na budowę

Akademia Muzyczna kilka dni temu ogłosiła przetarg na budowę swojej nowej siedziby. Budynek powstanie na Bocianowie, w kwartale ulic Chodkiewicza, Sułkowskiego, Kamienna i Gdańska.

Akademia Muzyczna powstanie przy tzw. gliniance na Bocianowie. Jest to teren, gdzie dawniej wydobywano glinę na potrzeby produkcji cegły. Budynek powstaje po północnej stronie stawu (od strony ulicy Kamiennej). Część bryły została poprowadzona przez obszar zbiornika, dlatego konieczna będzie nieznaczna korekta linii brzegowej. Dzięki temu najbardziej reprezentacyjna część wspólna budynku została zlokalizowana w maksymalnej bliskości wody oraz została otwarta widokowo na część parkową, która będzie otaczać gliniankę.

Nowa siedziba będzie się składała z jednego budynku o zwartej bryle. W części niższej obiekt będzie miał III kondygnacje nadziemne, a w wyższej VI, razem z częścią techniczną i wolnostojącymi urządzeniami technicznymi na dachu będzie miał niemal 30 metrów wysokości. Pod budynkiem zaplanowano dwie kondygnacje, gdzie pomieszczą się między innymi 103 samochody (poziom -2).

Główne wejście do budynku oraz parkingi zaplanowano od ulicy Kamiennej. Gości, pracowników i studentów będzie witać dwukondygnacyjny podcięty portal wejściowy. Od strony glinianki zaplanowano drugie wejście reprezentacyjne. Personel dodatkowo będzie mógł korzystać z wejścia od strony północno-wschodniej (od strony Sułkowskiego), a pracownicy skrzydła zachodniego z wejścia od strony północno-zachodniej (od strony Gdańskiej). Elewacja budynku zostanie wykonana z trwałych, szlachetnych materiałów wykończeniowych. Będzie to cegła ceramiczna w jasnej, szaro-beżowej kolorystyce oraz szkło o neutralnym zabarwieniu i podwyższonym poziomie refleksyjności. Elewacja południowa części niższej, zlokalizowana od strony parku zostanie w całości wykonana jako fasada szklana. Pozostałe fasady zostaną wykonane z pionowych pasów szklanych i ceglanych pilastrów. Wszystkie wejścia do budynku zaplanowano w podziemiach lub w cofniętych wnękach.

Budynek zajmie 15,99% terenu objętego inwestycją. Będzie miał dokładnie 5267,21 m2 powierzchni zabudowy i 23 314,5 m2 powierzchni użytkowej (dla porównania 9-piętrowy biurowiec Arkada Business Park przy rondzie Fordońskim ma 11 100 m2 powierzchni użytkowej). Powierzchnia biologicznie czynna wyniesie 16869 m2.

Szacunkowy koszt inwestycji to 220 mln złotych. Oferty w przetargu na budowę poznamy 10 sierpnia. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to budowa rozpocznie się 3 października tego roku, a zakończy 30 listopada 2023 roku.

Wnętrza

Budynek będzie pełnił kilka funkcji. W środku zaplanowano pomieszczenia pracy stałej (sale dydaktyczne, pomieszczenia biurowe), pionu gastronomicznego, pomieszczenia mieszkalne (Dom Studenta), pomieszczenia przeznaczone na czasowy pobyt (sale koncertowe, foyer, audytorium, czytelnia, sala restauracji), a także pomieszczenia techniczne, sanitarne itp.

W skrzydle koncertowym znajdzie się rozległe foyer z którego będzie można wejść do wszystkich czterech sal koncertowych. Pierwsza z nich – symfoniczna, przewidziana została dla 423 słuchaczy, znajdzie się tam estrada dla pełnej orkiestry symfonicznej i dużego chóru. Druga – kameralna, przewidziana została dla 141 słuchaczy, znajdzie się tam estrada dla średniej wielkości chórów i mniejszych orkiestr muzyki dawnej. Trzecia – teatralno-operowa z widownią dla 198 widzów z regulowaną fosą orkiestry, zapadniami scenicznymi. Czwarta – organowa, przeznaczona zostanie dla 71 słuchaczy, wyposażona będzie w dwa instrumenty organowe. Dodatkowo w skrzydle koncertowym zaplanowano salę prób orkiestry, garderoby, magazyny instrumentów, dekoracji, strojów i zaplecze stroicieli.

Skrzydło dydaktyczne zaplanowano w niższej części budynku na kondygnacjach od +1 do +3. Grupy pomieszczeń poszczególnych wydziałów podzielono w sposób, który umożliwia separowanie grup sal instrumentów głośnych od cichych. W celu maksymalnej izolacyjności akustycznej poszczególne sale muzyczne zaplanowano jako niezależne od siebie ustroje budowlane, które zostaną umieszczone we wspólnej konstrukcji budynku. W związku z tym ściany pomiędzy salami oraz ściany od przestrzeni komunikacji będą murowane jako ściany podwójne, a w szczególnych przypadkach potrójne. Przestrzenie pomiędzy będą puste lub wypełnione wełną. Posadowienie ścian murowanych zaplanowano na wspólnym stropie na taśmach izolacyjnych, a podłogi będą „pływające”.

Na parterze, w części południowo-wschodniej, zaplanowano restaurację w formie uczelnianej kantyny. Wejście do niej będzie zarówno od strony foyer jak i z zewnątrz. W środku znajdzie się miejsce dla 100 osób. Bezpośrednio przy sali znajdzie się zadaszony taras z widokiem na wodę i park. Kondygnacja +4 zostanie przeznaczona na pomieszczenia biurowe z pomieszczeniem konferencyjnym, salą senatu i zapleczem w środkowej części i pokojami biurowymi w zewnętrznej. Kondygnacje od +5 do +6 przeznaczone zostaną dla studentów (akademik), a +7 to część techniczna.

Tereny zielone

Projektanci z Plus3 Architekci zdecydowali o lokalizacji sceny plenerowej (drewniany taras) nad samym brzegiem zbiornika wodnego po jego wschodniej stronie. Scena zostanie zadaszona lekką formą membranową rozpiętą na konstrukcji stalowo-linowej. Naprzeciwko sceny zaplanowano taras restauracyjny.

Teren parkowy uzupełnią różnego typu ławki, kosze, tarasy drewniane schodzące w kierunku wody oraz miejsca do parkowania rowerów. Na terenie kampusu przewidziano łącznie 100 stojaków rowerowych. Park będzie terenem ogólnodostępnym, ale w porach dziennych. Ze względu na obecność zbiornika wodnego i konieczność zapewnienia bezpieczeństwa teren będzie zamykany na noc. Od strony północnej budynku teren nie będzie grodzony.

Łącznie zaplanowano nasadzenie 243 sztuk brzozy pożytecznej, 12 sztuk brzozy brodawkowatej, 32 sztuki głogu pośredniego, 12 sztuk świdośliwki lamarckiej, 8 sztuk dębu szypułkowego, 43 sztuki grabu pospolitego, 14 sztuk lipy drobnolistnej, 18 sztuk dereni i róży oraz 7 sztuk śliwy. Ponadto na terenie zaplanowano nasadzenie licznych krzewów ozdobnych, w tym rokitnika czy wierzb. Na drzewach zostaną zamontowane skrzynki lęgowe, a na stawie pływające platformy dla kaczek.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Nie przegap kolejnych fotorelacji i informacji o bydgoskich inwestycjach. Zapisz się do newslettera (formularz obok) i bądź zawsze na bieżąco.

Codziennie o godzinie 18 otrzymasz powiadomienie o nowych wpisach.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x