[Park nad Kanałem] Ostatnia prosta

[Park nad Kanałem] Ostatnia prosta

Kończy się budowa budynku wielorodzinnego Park nad Kanałem w parku o tej samej nazwie na Wilczaku. We wnętrzach prowadzone są ostatnie prace wykończeniowe, a teren wokół jest zagospodarowywany.

Inwestycja Park nad Kanałem realizowana jest przez Grupę Deweloperską Pres. Firma od kilkunastu lat buduje tego typu budynki na terenie Bydgoszczy i Torunia. W naszym mieście jest to czwarta inwestycja dewelopera. Park nad Kanałem realizowany jest, jak sugeruje nazwa, przy parku nad Kanałem Bydgoskim. Park ten jest jednym z najbardziej urokliwych terenów zielonych w mieście. Mimo to nie jest zatłoczony, bez problemu można tutaj odpocząć. Miejsce może się spodobać o każdej porze roku, choć najlepiej prezentuje się w trakcie złotej polskiej jesieni.

W 5-piętrowym budynku zaplanowano 127 mieszkań i apartamentów o powierzchni od 29 do 105 m2. Prawie każde mieszkanie będzie miało dostęp do balkonu, tarasu lub ogródka. Cena metra kwadratowego mieszkania w tym budynku kształtuje się w przedziale od 5500 do 6900 złotych. Z zewnątrz budynek został wykończony cegłą klinkierową oraz białym i szarym tynkiem. Wygląd zewnętrzny uzupełniają markizy, które zamontowano w wybranych mieszkaniach. Dzięki temu właściciele mieszkań w upalne dni będą mieli cień na swoich balkonach czy tarasach. Barierki na balkonach i tarasach wykonano częściowo z przyciemnianego szkła.

Pod budynkiem zaplanowano garaż podziemny z miejscami postojowymi, komórkami lokatorskimi. Deweloper zaplanował również rowerownię/wózkownię, a także wewnętrzną siłownię.

Budowa

Budowę budynku wielorodzinnego przy ulicy Nakielskiej i parku nad Kanałem Bydgoskim rozpoczęto w II kwartale 2019 roku. Prace postępowały w szybkim tempie. W niecały rok zrealizowano konstrukcję, kolejne miesiące to prace wykończeniowe. Te właśnie dobiegają końca.

We wnętrzach większość klatek schodowych jest już gotowych. Do zrobienia pozostały jedynie drobne poprawki. Drzwi do wszystkich ze 127 mieszkań mają już docelowe zamki, a balkony podzielono zgodnie z wizualizacjami na mniejsze, prywatne. W garażu podziemnych wymalowano miejsca parkingowe. Uruchomiono też system wentylacji, który dostosowany jest do pojazdów z instalacją LPG. Wjazd do garażu podziemnego i na wewnętrzny dziedziniec jest od kilku/kilkunastu dni gotowy. Przy okazji wykonywania wjazdu wymieniono lampę uliczną przy ulicy Nakielskiej. Na zewnątrz trwają ostatnie prace przy terenach zielonych.

Tereny zielone

Inwestor nie zapomniał o terenach zielonych. Od strony zachodniej budynku wyznaczono ścieżkę, która połączy ulicę Nakielską z parkiem nad Kanałem Bydgoskim. Obecnie trwa wykonywanie nawierzchni ścieżki. Obok niej ustawiono już kilka ławek, a także kosze na śmieci. Na tym terenie pojawi się nie tylko trawa. Wykonawca rozpoczął nasadzenia roślin. Docelowo będzie ich ponad 1300. Część z nich to sadzonki bluszczu, które pojawiły się przy jednej ze ścian Parku nad Kanałem. Bluszcz będzie rósł również na ogrodzeniach.

Grupa Deweloperska Pres realizuje wyżej wymienione prace na działce miejskiej i połączenie ulicy Nakielskiej z parkiem będzie ogólnodostępne.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Nie przegap kolejnych fotorelacji i informacji o bydgoskich inwestycjach. Zapisz się do newslettera (formularz obok) i bądź zawsze na bieżąco.

Codziennie o godzinie 18 otrzymasz powiadomienie o nowych wpisach.

guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marcin
Marcin
23 dni temu

https://www.facebook.com/groups/535282897458270/ – zapraszam mieszkańców przyszłego bloku na prywatną grupę na facebook’u.

Kojote
Kojote
22 dni temu

Na pierwszych zdjęciach, ta działka po lewej z początku, obok budynku, pół pod zalesienie na park, pół pod zabudowę mieszkaniową, ale by to fajnie wzbogaciło park nad kanałem 🙂

Mirek
Mirek
17 dni temu

cześć. PHN raczej ma tylko po drugiej stronie ulicy. Z tego co slyszalem to po stronie Pres dzialka jest miejska i moze nie byc chetnych na zakup i budowe bloku, gdyz przebiegaja tam linie wysokiego napiecia. Musieliby odsunac sie chyba 25 metrów od linii, wiec spora czesc dzialki „zmarnowana” – przynajmniej z perspektywy dewelopera, bo z perspektywy mieszkancow lepiej jak nie stoi blok przy bloku.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x