sobota, 29 Luty 2020

[Gdańska 4] Styczeń 2020

W tym roku Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy zyska nową przestrzeń. Trwa modernizacja i rozbudowa budynku przy ulicy Gdańskiej.

Obiekt przy Gdańskiej 4 powstał w XVII wieku. Początkowo służył zakonowi Klarysek, w XIX wieku stał się lecznicą, którą był przez kolejne 100 lat. Po II Wojnie Światowej przejęło go Muzeum Okręgowe w Bydgoszczy, które wykorzystywało je najpierw jako miejsce wystawowe, później głównie magazynowe. W 2009 roku ze względu na zły stan techniczny osoby z zewnątrz nie mogły do niego wchodzić.

Chęć poszerzenia oferty wymusiło przeprowadzenie remontu, a także niewielkiej rozbudowy. Przetarg na opracowanie dokumentacji projektowej ogłoszono w IV kwartale 2014 roku, wygrała go firma LSProjekt Łukasz Szleper. 2,5 roku później ogłoszono przetarg na generalnego wykonawcę, który wygrał Kontbud.

Prace budowlane rozpoczęto na początku 2018 roku. Wstępnie zakładano, że potrwają one do czerwca 2019 roku. Do dzisiaj jednak nie zostały ukończone. Powodem tego było odkrycie malowideł na ścianach starego budynku. Wymusiło to konieczność przeprojektowania układu budynku.

Malowidła to prawdopodobnie malarstwo figuratywne. Ich stan był bardzo zły. Podczas remontu wykonanego kilkaset lat temu częściowo zbito stary tynk, aby nowy mógł się lepiej trzymać ściany, dlatego ciężko rozpoznać co było tam namalowane. W czerwcu 2018 roku Urząd Miasta pochwalił się znaleziskami, wtedy udało się rozpoznać jedynie Ostatnią Wieczerzę na wschodniej ścianie. Więcej o odkryciach pisałem tutaj.

Inwestycja

Budynek muzeum okręgowego stoi na początku jednej z ważniejszych ulic w mieście. W okolicy przewija się dużo mieszkańców i turystów, wyglądający na opuszczony budynek nie był jej wizytówką. Po przebudowie powinno się to zmienić. Zabytkowa część już zmieniła swoje oblicze. Szary i brudny kolor zastąpiono żółtym, który ustalono po pracach konserwatorskich i odkryciu najstarszych warstw malarskich.

muzeum okręgowe w bydgoszczy
Źródło: UMB

Na tyłach budynku zaprojektowano dobudówkę, która nie będzie udawała historycznej zabudowy. Projektanci wymyślili biały budynek z licznymi przeszkleniami. W jego wnętrzu znajdzie się sala audiowizualna (na pierwszym piętrze) oraz kawiarnia (poddasze). Od strony kościoła Klarysek i budynku dawnego centrum handlowego Drukarnia budynek jest nieco wyższy. Na najwyższym piętrze zaprojektowano niewielki taras widokowy. Parter przeznaczono na wydzieloną strefę wejściową.

Koszt przebudowy i rozbudowy budynku wyniesie około 22,6 mln złotych. Większa część tej kwoty pochodzi z unijnego dofinansowania (14,5 mln złotych).

Pozostałe inwestycje

Line


Podaj poprawny adres mailowy jeśli chcesz otrzymać odpowiedź na swoje pytanie.
Chcesz wysłać załącznik? Napisz bezpośrednio: bydgoszczwbudowie@gmail.com