[Szpital Zakaźny] Rozbudowa budynku B

[Szpital Zakaźny] Rozbudowa budynku B

Wojewódzki Szpital Obserwacyjno-Zakaźny przygotowuje się do rozbudowy. Trwa ocena ofert w przetargu na rozbudowę i przebudowę budynku B.

Wojewódzki Szpital Obserwacyjno-Zakaźny to lecznica znajdująca się przy ulicy Floriana. Część kompleksu stanowią zabytkowe budynki, część to rozbudowy z ostatnich kilkudziesięciu lat. Ostatnia rozbudowa miała miejsce w 2011 roku, kiedy to powstał 3-piętrowy obiekt stojący przy obecnie przebudowywanych bulwarach nad Brdą. Łącznie znajdują się tutaj cztery 30-łóżkowe oddziały. WSOZ leczy rocznie około 1000 pacjentów z zapaleniem wątroby i 400 zakażonych HIV.

Władze Szpitala są na etapie wyboru generalnego wykonawcy rozbudowy budynku B. Obiekt pełni funkcje magazynowe, apteczne i administracyjno-biurowe. Po przeprowadzonych pracach nie zmieni się przeznaczenie budynku. Około miesiąc temu zakończyło się przyjmowanie wniosków w przetargu. Zgłosiły się do niego trzy firmy Zakład Usług Budowlanych, Budimex i Kontbud. Najtańsza okazała się oferta tej pierwszej firmy (14,95 mln złotych), a najdroższa też drugiej (19,48 mln).  Wszystkie firmy wyceniły swoje usługi znacznie drożej niż budżet zamawiającego (12,27 mln). Nie jest to pierwszy przetarg dotyczący tej inwestycji. W listopadzie ubiegłego roku przeprowadzono podobny. Wtedy budżet zamawiającego wynosił 10,36 mln złotych, a najtańsza oferta 12,23 mln złotych.

W momencie publikacji nie ma decyzji czy zostanie zwiększony budżet, czy ogłoszony ponowny przetarg. Na realizację inwestycji pozyskano dofinansowanie, które musi zostać rozliczone do końca 2023 roku. W przypadku unieważnienia przetargu istnieją duże szanse, że dofinasowanie przepadnie.

Inwestycja

Prezentowana dzisiaj inwestycja zakłada przebudowę całości budynku bez zmiany sposobu użytkowania, nadbudowę o jedną kondygnację na fragmencie istniejącego poddasza i termomodernizację. Budynek znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej i gminnej ewidencji zabytków i w związku z tym Miejski Konserwator Zabytków mógł wnosić uwagi do projektu.

W planach jest między innymi powiększenie kondygnacji podziemnej poprzez odkopanie obecnie zasypanych piwnic i dodatkowo wykonanie nowego podpiwniczenia pod częścią obiektu. Dzięki temu piwnice będą się znajdować prawie pod całym budynkiem B. Znajdą się tutaj pomieszczenia socjalne i magazyny. Na parterze zlokalizowano pomieszczenia apteki i pomieszczenia administracyjne. Na poziomie +1 zaprojektowano pomieszczenia administracyjne oraz salę wykładową dla studentów. Na poziomie +2 zlokalizowano pomieszczenia administracyjne oraz salę konferencyjną.

Natomiast w nadbudowanej części ma się znaleźć miejsce dla central wentylacyjnych, pompy ciepła i zbiornika buforowego. Ta część ma nawiązywać charakterem architektonicznym, detalem, podziałem stolarki i kolorystyką do części istniejącej. Ceglana elewacja od strony bramy wjazdowej zostanie oczyszczona i zabezpieczona. Zaplanowano też wymianę więźby dachowej. Po przeprowadzeniu tych prac na dachu ułożona zostanie dachówka, która obecnie znajduje się na dachu.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Nie przegap kolejnych fotorelacji i informacji o bydgoskich inwestycjach. Zapisz się do newslettera (formularz obok) i bądź zawsze na bieżąco.

Codziennie o godzinie 18 otrzymasz powiadomienie o nowych wpisach.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x