[Świętojańska] Hala sportowa przy uniwersytecie

[Świętojańska] Hala sportowa przy uniwersytecie

Uniwersytet Mikołaja Kopernika zamierza wybudować niewielką halę sportową przy ulicy Świętojańskiej. Kilka dni temu otwarto oferty w przetargu na projekt.

Uniwersytet Mikołaja Kopernika to toruńska uczelnia, która w 2004 roku wchłonęła Akademię Medyczną. Od tego czasu Akademia stała się Collegium Medicum. Studenci odbywają zajęcia w kilkunastu budynkach dydaktycznych, w tym przy rondzie Jagiellonów, w rejonie Szpitala Jurasza, na osiedlu Leśnym, a także przy ulicy Świętojańskiej. Przy tej ostatniej rozbudowana zostanie sala gimnastyczna. Wszystko przez to, że istniejąca sala ma niewystarczającą powierzchnię w stosunku do potrzeb.

Hala sportowa

Istniejąca sala gimnastyczna przy ulicy Świętojańskiej zostanie nadbudowana, a obok niej powstanie część sali z boiskiem. Na potrzeby inwestycji opracowano koncepcję, którą wykonało Biuro Obsługi Inwestycji Łukasz Liberacki.

Koncepcja zakłada powstanie budynku o powierzchni zabudowy wynoszącej 1405 mkw. i powierzchni użytkowej wynoszącej 1667 mkw. W środku zaplanowano dwa boiska do siatkówki i jedno boisko do koszykówki, salę do tenisa stołowego, dwie sale siłowni, trybunę dla 19 osób, szatnie, toalety, zaplecze socjalno-szatniowe dla pracowników, pokój trenerów z łazienką, pokój kierownika i sekretariat, salę konferencyjną, portiernię, a także pomieszczeń porządkowych i magazynowych. Do budynku będzie można wejść łącznikiem z budynku dydaktycznego oraz bezpośrednio z zewnątrz. To drugie będzie głównym wejściem. Istniejąca część budynku zostanie przystosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych. Konstrukcja dachu nad boiskami zostanie wykonana z drewna klejonego. Nad pozostałą częścią budynku zaplanowano strop monolityczny.

W koncepcji można przeczytać, że „ze względu na zabytkowy charakter głównego budynku dydaktycznego koncepcja zakłada wprowadzenie prostej bryły sali gimnastycznej o nowoczesnym wyglądzie”. Budynek ma mieć duże przeszklenia, a elewacja zostanie wykonana z tynku w kolorze przełamanej bieli. Ewentualnie, jeśli pozwoli na to budżet, z okładziny z płyt włóknocementowych. Przy drzwiach mają się pojawić lamele elewacyjne w kolorze naturalnego drewna.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Nie przegap kolejnych fotorelacji i informacji o bydgoskich inwestycjach. Zapisz się do newslettera (formularz obok) i bądź zawsze na bieżąco.

Codziennie o godzinie 18 otrzymasz powiadomienie o nowych wpisach.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x