[Centrum Kultury Fordon] Konsultacje

[Centrum Kultury Fordon] Konsultacje

24 sierpnia wystartowały konsultacje społeczne w sprawie utworzenia Centrum Kultury Fordon. Instytucja miałaby powstać w budynku dawnej szkoły.

Fordon to część Bydgoszczy, która została włączona do miasta w 1973 roku. Wtedy było to niewielkie miasto przy Wiśle (obecnie trwa rewitalizacja jego najstarszej części). Po włączeniu do Bydgoszczy Fordon szybko zaczął się rozbudowywać.

Niedawna reforma oświaty wymusiła likwidację części szkół w Bydgoszczy. Urząd Miasta przy okazji przeniósł XIII Liceum Ogólnokształcące z Fordonu na Śródmieście. W związku z przenosinami opuszczony został budynek przy ulicy Gawędy, a Ratusz zdecydował o utworzeniu w nim nowoczesnego centrum kultury.

Budynek przy ulicy Gawędy powstał w latach 80. XX wieku jako szkoła podstawowa nr 57. Zbudowano go w technologii szkieletowej, żelbetowej, prefabrykowanej, jak większość budynków w tamtym okresie. Niedawno przeprowadzono ekspertyzę techniczną obiektu. Wynika z niej, że konstrukcja jest w ogólnym stanie dobrym. Nie zaobserwowano nadmiernych ugięć i zarysowań stropów. Lokalnie występują zarysowania, ale są to zazwyczaj miejsca połączeń elementów prefabrykowanych, rejony dylatacji lub występują na powierzchniach elewacyjnych.

Kilka dni temu zaprezentowano koncepcję przebudowy budynku, którą przygotowało biuro projektowe JAZ+Architekci Żmijewski Jaworski S.C. Dzisiaj tj. 24 sierpnia wystartowały konsultacje w tej sprawie. Poniżej przybliżam propozycje urzędników, a jeśli masz uwagi do projekty to możesz wypełnić elektroniczną ankietę do 14 września.

Centrum Kultury Fordon

Zaprezentowana i konsultowana koncepcja utworzenia Centrum Kultury Fordon zakłada przebudowę, rozbudowę i zmianę sposobu użytkowania dawnej szkoły. Sala gimnastyczna miałaby się stać salą wielofunkcyjną. W pozostałej części budynku zaplanowano miejsce pełniącą funkcję domu sąsiedzkiego, dzielnicowego domu kultury, miejsce dla NGO, popołudniowej szkoły muzycznej i poradni psychologiczno-pedagogicznej. Obok budynku miałby powstać ogród społeczny, ogród jordanowski, sad owocowy i część sportowo-rekreacyjna. Budynek miałby być przyjazny środowisku.

Sala wielofunkcyjna (koncertowo-teatralna z możliwością projekcji filmów) byłaby wyposażona w około 300 miejsc siedzących, obok ma powstać zaplecze sceniczne, reżyserskie, sale prób i garderoby. W budynku zaplanowano też mniejszą salę wielofunkcyjną dla około 80 osób, studio nagrań z zapleczem socjalnym, foyer z częścią ogrodu zimowego i szatniami, przestrzeń wystawiennicza, kawiarnia, biblioteka z czytelnią, sale świetlicowe, sale spotkań NGO i grup nieformalnych, sale konferencyjne, kuchnia z jadalnią i zapleczem umożliwiającym organizację warsztatów kulinarnych, przestrzeń dla klubików dla maluchów i dzieci, sale warsztatów plastycznych i technicznych, sale taneczna, fitness i muzyczna, pomieszczenia techniczne i magazynowe, a także część administracyjna.

Przed budynkiem zaplanowano zielony skwer z boiskiem do ulicznej koszykówki, mini skate-plaza, miejsca do wypoczynku i organizacji sąsiedzkich spotkań. Od strony sali widowiskowej zaplanowano wybudowanie amfiteatralnej widowni wokół sceny zewnętrznej, zaplanowano powstanie parking dla 25 pojazdów z przyłączami prądu, które umożliwią obsługę foodtrucków i stoisk handlowych. Ostatnią przestrzenią przy budynku byłaby strefa przyrodniczo-sąsiedzka, która byłaby mini ogrodem jordanowskim ze szklarniami społecznymi i sadem owocowym.

Część budynku zostanie przeznaczone dla popołudniowej szkoły muzycznej. Zaplanowano dla niej sale do ćwiczeń indywidualnych, sale zajęć teoretycznych, salę do rytmiki, zaplecze socjalne i administracyjne oraz salę prób z możliwością organizowania tam kameralnych koncertów. Pozostałą część obiektu zajmie poradnia psychologiczno-pedagogiczna, która obecnie funkcjonuje w budynku. Jej pomieszczenia znajdują się na parterze i pierwszym piętrze. Po realizacji inwestycji poradnia otrzyma dodatkowe pomieszczenia na drugim piętrze.

Elewacja budynku od strony wschodniej nawiązywać będzie do dawnej bryły szkoły. Na ścianach pojawi się biały tynk, a okna zmienią wygląd i umiejscowienie. Największej zmianie ulegnie zachodnia elewacja. Sala będzie miała formę drewnianych prostopadłościanów otoczonych stalową konstrukcją, porośniętą roślinnością pnącą. Zieleń ma się też pojawić na dachu.

Szacunkowy koszt inwestycji to 60 mln złotych. Po konsultacjach ma powstać dokumentacja projektowa, a termin realizacji prac budowlanych uzależniony jest od pozyskania dofinansowania zewnętrznego. Całość inwestycji może być etapowana. W pierwszym etapie mógłby powstać plac lokalny, część budynku od strony wschodniej i patio. W drugim ogrody społeczne, plac gospodarczy i środkowa część budynku. Natomiast w trzecim plac ponadlokalny z amfiteatrem, parking i sala wielofunkcyjna.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Nie przegap kolejnych fotorelacji i informacji o bydgoskich inwestycjach. Zapisz się do newslettera (formularz obok) i bądź zawsze na bieżąco.

Codziennie o godzinie 18 otrzymasz powiadomienie o nowych wpisach.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x