[Szpital Dziecięcy] Centrum Diagnostyki Postcovidowej

[Szpital Dziecięcy] Centrum Diagnostyki Postcovidowej

Wojewódzki Szpital Dziecięcy w Bydgoszczy zostanie rozbudowany o Centrum Diagnostyki Postcovidowej. Ogłoszono przetarg na opracowanie dokumentacji dla nowego budynku.

Wojewódzki Szpital Dziecięcy to jedyny szpital w Bydgoszczy leczący tylko dzieci. Kompleks szpitalny znajduje się przy ulicy Chodkiewicza i Jastrzębiej na Bielawach. Łącznie w obiekcie znajduje się 216 miejsc dla pacjentów oraz kilkadziesiąt miejsc dla rodziców tych dzieci.

Szpital powstał w 1880 roku. W tym czasie kilkukrotnie zmieniał nazwę i zakres działalności. Jako dziecięcy działa od 1940 roku. Lecznica wielokrotnie była przebudowywana i rozbudowywana. Ostatnia duża rozbudowa odbyła się w latach 2011-2012. Powstał wtedy obiekt na potrzeby oddziału chirurgii dziecięcej, dodatkowo powiększono oddział neurologii i rehabilitacji. Dzięki rozbudowie liczba miejsc dla pacjentów wzrosła o 64.

Rozbudowa

Plany rozbudowy szpitala ogłoszono 28 stycznia. Według Urzędu Marszałkowskiego ma tutaj powstać 2-piętrowy budynek w całości przeznaczony na potrzeby działalności Centrum Diagnostyki Postcovidowej. Jak sama nazwa wskazuje będą tutaj diagnozowani pacjenci, którzy przeszli zakażenie Covid-19.

Budynek będzie miał około 3500 m2 powierzchni. Zostanie połączony z istniejącym szpitalem łącznikiem na wysokości drugiego piętra. W środku zaplanowano pracownię rezonansu magnetycznego, pracownię endoskopową. Będzie też dwupoziomowy parking na 92 samochody.

Przetarg na przygotowanie projektu, według marszałka województwa, już ogłoszono. Jednak póki co nie opublikowano ogłoszenia na platformie zakupowej spółki Kujawsko-Pomorskie Inwestycje Medyczne, która zrealizuje inwestycję. Jak tylko się pojawi to wpis zostanie uzupełniony o istotniejsze szczegóły inwestycji.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Nie przegap kolejnych fotorelacji i informacji o bydgoskich inwestycjach. Zapisz się do newslettera (formularz obok) i bądź zawsze na bieżąco.

Codziennie o godzinie 18 otrzymasz powiadomienie o nowych wpisach.

guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paweł
Paweł
6 miesięcy temu

Ładny projekt. Na pewno ciekawszy od obiektu sprzed 10 lat. Budynek powstanie w miejscu obecnego parkingu dla pracowników, tak? Tj. na południe od istniejącego budynku?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x