[Park nad Kanałem] Koniec budowy

[Park nad Kanałem] Koniec budowy

Dobiegła końca budowa budynku wielorodzinnego Park nad Kanałem. Grupa Deweloperska Pres wybudowała go przy parku o tej samej nazwie.

Inwestycja Park nad Kanałem to projekt realizowany przez Grupę Deweloperską Pres. Jest to firma z kilkunastoletnim doświadczeniem w budowie budynków wielorodzinnych. Swoje budynki zbudowała w Bydgoszczy i Toruniu. W naszym mieście powstało kilka budynków w rejonie ulicy Glinki. Park nad Kanałem to czwarte bydgoskie przedsięwzięcie.

W 5-piętrowym obiekcie zbudowano 127 mieszkań i apartamentów o powierzchni od 29 do 105 m2. Cena metra kwadratowego mieszkania w tym budynku kształtuje się w przedziale od 5500 do 6900 złotych. W ofercie inwestora pozostało jedynie 16 mieszkań.

Budowę rozpoczęto w II kwartale 2019 roku. Niecały rok zajęło wykonawcy wykonanie całej konstrukcji, kolejne miesiące upłynęły na pracach wykończeniowych. Podczas mojej poprzedniej wizyty na budowie trwały ostatnie prace wykończeniowe. Obecnie w części mieszkań działają już ekipy wykończeniowe zatrudnione przez nowych właścicieli.

Projekt

Park nad Kanałem to 5-piętrowy budynek wielorodzinny zbudowany przy parku nad Kanałem Bydgoskim. Jednym z najbardziej urokliwych terenów zielonych w mieście. Szczególnie wiosną i jesienią spacery po okolicy są bardzo przyjemne.

Prawie każde ze 127 mieszkań i apartamentów ma dostęp do balkonu, tarasu lub ogródka. Z zewnątrz budynek został wykończony cegłą klinkierową oraz białym i szarym tynkiem. Wygląd zewnętrzny uzupełniają markizy, które zamontowano w wybranych mieszkaniach. Dzięki temu właściciele mieszkań w upalne dni będą mieli cień na swoich balkonach czy tarasach. Barierki na balkonach i tarasach wykonano częściowo z przyciemnianego szkła.

Pod budynkiem powstał garaż podziemny z miejscami postojowymi i komórkami lokatorskimi. System wentylacji wykonano w nim taki, żeby do środka mogły wjeżdżać pojazdy z instalacją LPG. Wjazd do garażu znajduje się od ulicy Nakielskiej. Poszczególne piętra skomunikowano czteroma klatkami schodowymi, w każdej znalazła się też winda.

Wokół budynku powstały tereny zielone. Od zachodu budynek graniczy z działką miejską i na niej pojawiło się najwięcej zieleni. Zasiano trawę, nasadzono ponad 1300 roślin. W tym bluszcz na jednej ze ścian budynku oraz na ogrodzeniach. Przez środek przebiega ścieżka, która będzie ogólnodostępnym łącznikiem parku nad Kanałem Bydgoskim z ulicą Nakielską. Wzdłuż ścieżki ustawiono ławki i kosze na śmieci.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Nie przegap kolejnych fotorelacji i informacji o bydgoskich inwestycjach. Zapisz się do newslettera (formularz obok) i bądź zawsze na bieżąco.

Codziennie o godzinie 18 otrzymasz powiadomienie o nowych wpisach.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x