[Gdańska 4] Elewacja odsłonięta

[Gdańska 4] Elewacja odsłonięta

Kilka dni temu usunięto ogrodzenie budowlane, które osłaniało Muzeum Okręgowe przy Gdańskiej 4. Tym samym można już ocenić wygląd obiektu po przebudowie i rozbudowie.

Budynek przy ulicy Gdańskiej 4 zbudowano w XVII wieku na potrzeby zakonu klarysek. Przez lata swojego istnienia funkcjonował również jako szpital. Muzeum urządzono tutaj po II Wojnie Światowej. Jednak brak remontów doprowadził budynek do bardzo złego stanu technicznego. Z czasem obiekt zamknięto dla zwiedzających, a w środku Muzeum urządziło magazyn. Właśnie kończy się rozbudowa i przebudowa, która pozwoli przywrócić funkcje muzealne.

Inwestycja

Inwestycja zakładała remont konserwatorski zabytkowego budynku przy ulicy Gdańskiej 4. Dodatkowo pomiędzy budynkiem, a dawnym centrum handlowym zrealizowano niewielką rozbudowę. Dobudówka została zaprojektowana jako nowoczesna bryła, która nie udaje historycznej zabudowy. Projektanci wymyślili biały budynek z przeszkleniami. W jego wnętrzu znajdzie się między innymi sala audiowizualna (na pierwszym piętrze), a także kawiarnia (na poddaszu) z niewielkim tarasem widokowym. Na parterze zaplanowano strefę wejściową. Inwestycja zakładała również remont elewacji budynku frontowego. Początkowo ściany zewnętrzne miały być różowe, jednak w trakcie prac konserwatorskich odkryto najstarsze warstwy malarskie, które były żółte. I właśnie na taki kolor ostatecznie się zdecydowano.

Rozbudowę i przebudowę rozpoczęto na początku 2018 roku. Już pierwsze prace we wnętrzach spowodowały spore opóźnienia w realizacji zadania. Odkryto wtedy malowidła na ścianach, a także fragmenty oryginalnych posadzek. Malowidła to prawdopodobnie malarstwo figuratywne, które powstało na pewno w czasach kiedy działał tam zakon klarysek. Stan malowideł był bardzo zły. Podczas remontu, wykonanego kilkaset lat temu, częściowo zbito stary tynk. Prace wykonano aby nowy mógł się lepiej trzymać ściany, dlatego dzisiaj ciężko rozpoznać co było tam namalowane. Najlepiej zachowane malowidło – Ostatnia Wieczerza wykonano na wschodniej ścianie obiektu, akurat w miejscu gdzie miało się znajdować połączenie z dobudówką. Wymusiło to zmiany w projekcie.

Zabytkowy budynek miał 1652 m2 powierzchni użytkowej. Dzięki rozbudowie powierzchnia zwiększyła się do 3062 m2. Zaadaptowano między innymi poddasze nieużytkowe. Pod dobudówką powstał garaż podziemny z 10 miejscami postojowymi.

W związku z Covid-19 i zmianami w projekcie termin zakończenia inwestycji stopniowo przesuwano. Ostateczny termin zakończenia prac to 31 marca 2021. Na ostatnie przesunięcie (o 90 dni) Muzeum musiało uzyskać zgodę Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Całkowita wartość projektu to 27,6 mln złotych. Inwestor otrzymał dotację Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w kwocie 14,5 mln złotych.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Nie przegap kolejnych fotorelacji i informacji o bydgoskich inwestycjach. Zapisz się do newslettera (formularz obok) i bądź zawsze na bieżąco.

Codziennie o godzinie 18 otrzymasz powiadomienie o nowych wpisach.

guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Waldemar
Waldemar
6 miesięcy temu

Śliczny kolorek … po prostu piękny.

Przemek
Przemek
6 miesięcy temu

Kolor MOCNO daje po oczach i pasuje jak…

Przemo
Przemo
6 miesięcy temu

Dramat z tymi samochodami na placu i przy kościele.

Paweł
Paweł
6 miesięcy temu

Zgadzam się z przedmówcami. Brzydki kolor wybrali. Na pierwszych wizualizacjach był odcień czerwonego. Szkoda że przy nim nie pozostano.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x