[Wojewódzka Przychodnia Zdrowia Psychicznego] Rozbudowa

[Wojewódzka Przychodnia Zdrowia Psychicznego] Rozbudowa

Wojewódzka Przychodnia Zdrowia Psychicznego na osiedlu Leśnym zostanie rozbudowana. Trwa wybór wykonawcy dokumentacji projektowej.

Osiedle Leśne to teren w północnej części Bydgoszczy ograniczony ulicami Armii Krajowej, Kamienną, Artyleryjską, Zaświat i lasem Gdańskim. Tereny te częściowo włączono w granice miasta po powrocie Bydgoszczy do Polski. Kilka lat później osiedle zaczęło się rozbudowywać. Początkowo jako osiedle willowe. Tuż przed II Wojną Światową powstały też pierwsze bloki (przy ulicy Gdańskiej). Intensywny rozwój rozpoczął się jednak po wojnie.

W latach 50-tych powstały bloki w rejonie ulicy Sułkowskiego, dzisiaj to główna część osiedla. Jest to spójny architektonicznie kompleks budynków mieszkalnych ze szkołami i innymi budynkami użyteczności publicznej. Pomiędzy budynkami rosną liczne drzewa. I to w tej części osiedla znajduje się Wojewódzka Przychodnia Zdrowia Psychicznego, która za kilka lat zostanie rozbudowa.

Projekt

Rozbudowa Wojewódzkiej Przychodni Zdrowia Psychicznego to projekt spółki Kujawsko-Pomorskie Inwestycje Medyczne. Nowy budynek powstanie pomiędzy przychodnią, a parkiem Harcerstwa Bydgoskiego. Obecnie w tym miejscu znajduje się parking, rośnie też tam kilka wysokich drzew.

Inwestor zaplanował budowę 3-piętrowego budynku zakładu opieki zdrowotnej z kondygnacją podziemną. W piwnicy zaplanowano parking na 15 samochodów, pomieszczenia techniczne, a także pomieszczenie na rowery. Na parterze, poza holem wejściowym z recepcją, zaplanowano pokój badań sądowych, pracownie EEG i EMG i pokój IOD. Znajdą się tam też pomieszczenia biurowe dla księgowości, informatyka, dyrektorów wraz z sekretariatem.

Pierwsze piętro zostanie przeznaczone na rejestrację z poczekalnią, punkt ksero, archiwum medyczne, magazyn, gabinety zabiegowe i lekarskie, będzie też miejsce na pokój obserwacyjny. Drugie piętro to pokój pielęgniarek i socjalny, gabinety psychologiczne, sala do terapii par, psychoterapii grupowej, a także sala konferencyjna. Na ostatnim piętrze zaplanowano szatnię dla pacjentów, pokój terapeutów, salę muzykoterapii, terapii grupowej i arteterapii.

Nowy budynek zajmie 474 m2 (powierzchnia zabudowy), dla porównania stary ma 524 m2. Powierzchnia użytkowa projektowanego obiektu wyniesie 1998,6 m2. Z zewnątrz zostanie wykończony tynkiem w czterech kolorach – białym, piaskowym dającym efekt kamienia, jasnobrązowym dającym efekt kamienia i zielonym (wnęki okienne).

Kilkanaście dni temu zakończyło się przyjmowanie ofert na wykonanie dokumentacji projektowej inwestycji. Obecnie trwa ocena formalna. Projektant będzie musiał wykonać dokumentację na podstawie szczegółowej koncepcji funkcjonalnej. W trakcie prac projektowych parametry budynku oraz wizualizacje mogą ulec zmianie.

Zainteresował Cię ten artykuł?

Nie przegap kolejnych fotorelacji i informacji o bydgoskich inwestycjach. Zapisz się do newslettera (formularz obok) i bądź zawsze na bieżąco.

Codziennie o godzinie 18 otrzymasz powiadomienie o nowych wpisach.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x