[Hala Targowa] Kwiecień 2020

[Hala Targowa] Kwiecień 2020

Hala Targowa przechodzi remont konserwatorski. Zakończono już większość prac na zewnątrz. Trwa konkurs na operatora budynku.

Hala Targowa powtała w 1904 roku według projektu berlińskiej pracowni Boswau&Knauer. Od początku służyła celom handlowym. Początkowo sprzedawano tutaj produkty spożywcze, pod koniec działalności były to głównie starocie, odzież i wieńce pogrzebowe. Przez ponad 100 lat forma architektoniczna budynku pozostała niemal niezmieniona.

Obiekt w 2009 roku przeszedł remont konserwatorski. Ówczesny właściciel odnowił elewację frontową od strony ulicy Magdzińskiego i elewację boczną od strony wschodniej. W 2016 roku budynek zakupił Urząd Miasta, który rozpoczął przygotowania do ponownego uruchomienia hali.

Najpierw oceniono stan techniczny, następnie przeprowadzono prace koncepcyjne, konsultacje społeczne. Obecnie realizowany jest remont konserwatorski. Poszukiwany jest też operator hali, który zagospodaruje wnętrza.

 

Postępy na budowie

Hala Targowa przechodzi remont konserwatorski od listopada. W pierwszej kolejności generalny wykonawca przystąpił do wymiany dachu nad halą (wymiana blachy trapezowej), a także nad wieżyczkami.

hala targowa

Z wnętrz budynku usunięto większość stoisk handlowych. Na początku lutego remont wykonano w 50%. Od tego czasu zakończono naprawę i odnowienie ścian zewnętrznych. W całości wymieniono też dach. Z zewnątrz konieczna jest jeszcze wymiana konstrukcji i szkła świetlika na dachu. Pozostałe prace wydają się być ukończone.

Całość prac ma się zakończyć na początku sierpnia.

 

Operator

3 lutego Urząd Miasta ogłosił konkurs na operatora Hali. Urzędnicy zamierzali zakończyć przyjmowanie ofert na początku czerwca. W związku z wprowadzonym stanem epidemii Sars-CoV-2 termin ten uległ wydłużeniu. Obecnie obowiązującym terminem składania ofert jest 31 sierpnia.

Epidemia może równie wpłynąć na liczbę ofert. Obecnie branża gastronomiczna, imprezowa i handlowa przeżywają spore problemy. Gastronomia jedynie dostarcza jedzenie i wydaje na wynos, handel ograniczono głównie do produktów spożywczych, a wszelkie imprezy odwołano. Nie wiadomo jak te branże będą sobie radziły za kilka tygodni, a to właśnie one są najważniejsze przy zagospodarowaniu hali.

Urząd Miasta zdecydował, że przyszły operator będzie musiał w budynku zorganizować przestrzeń gastronomiczną (40-60% powierzchni), handlową (40-60%). Część budynku powinna służyć jako przestrzeń do organizacji wydarzeń np. minimum raz w miesiącu ma się odbyć jarmark (typu Bydgoski Frymark).

Zwycięzca konkursu będzie zarządzał budynkiem niemal 10 lat. O zwycięstwie w 50% będzie decydować sposób zagospodarowania. Niewiele mniejszą wagę będzie miała wysokość oferowanego czynszu (40%). Marginalne znaczenie będzie miało doświadczenie, a także skala działalności oferenta (10%). Minimalną stawkę czynszu wyznaczono na 20 zł/m2 (budynek ma 1908,21 m2 powierzchni użytkowej).

Przed ogłoszeniem konkursu do Urzędu Miasta zgłosiły się 2-3 firmy, które były zainteresowane dzierżawą. Od lutego potencjalni najemcy zadali 17 pytań (a raczej na tyle odpowiedzieli Urzędnicy). Dwa z nich dotyczyły możliwości rozszerzenia umowy dzierżawy o plac po stoiskach handlowych bliżej kościoła. Takiej możliwości jednak nie ma. Urząd Miasta będzie chciał działkę sprzedać inwestorowi, który w kilka lat (prawdopodobnie 3) zagospodaruje przestrzeń.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x