poniedziałek, 10 Grudzień 2018

[Hala Targowa] Jak to się robi w innych miastach?

Kilka dni temu miasto ogłosiło konsultacje społeczne, które mają dać odpowiedź jak zagospodarować halę targową. Jak dzisiaj funkcjonują hale targowe w Europie, które powstały w podobnym okresie?

W konsultacjach społecznych może wziąć udział każdy. Pojawiają się różne pomysły, lepsze bądź gorsze, zależy kto je ocenia. Kiedy w środę wrzuciłem wpis z informacją o starcie konsultacji bardzo często jako wzór pisaliście o Hali Koszyki w Warszawie. Czy to jest dobry wybór? Pod względem zagospodarowania na pewno tak, ale czy w Bydgoszczy jest wystarczająco dużo klientów na który nastawiły się Koszyki?

W dzisiejszym wpisie postaram się Wam pokazać 9 hal w różnych krajach i ich zastosowanie. Większość zdjęć obiektów jest mojego autorstwa. Zwiedzając kolejne europejskie miasta zawsze staram się odwiedzić halę targową stojącą w centrum miasta (jeśli taka jest). Część propozycji podsyłaliście na Facebooku. Ograniczyłem się do konstrukcji wybudowanych na przełomie XIX i XX wieku, kiedy to powstała bydgoska hala.
Zachęcam do zgłaszania swoich propozycji na stronie www.bydgoszcz.pl/halatargowa. Może dzisiejszy wpis będzie to dla Was inspiracją do zaproponowania czegoś własnego?

Hala Koszyki (Warszawa) – hala powstała na początku XX wieku, zburzona została w 2008 roku, mimo że była zabytkiem. Zgodę na wyburzenie wydał stołeczny konserwator zabytków, wyburzenie konieczne było z powodu katastrofalnego stanu budynku. Obiekt jednak został odtworzony pod koniec 2016 roku. W środku zdecydowano się zrobić coś na wzór galerii handlowej, w środku znajdziemy restauracje, sklepy zazwyczaj z drogimi produktami, winiarnie, księgarnię, drogerię, market i wielki bar stojący na środku głównej hali. Ceny są wysokie, jednak na warszawskim rynku nie brakuje chętnych do korzystania z jej usług. Po bokach i z tyłu hali dobudowano część biurową.

Hala Targowa (Wrocław) – hala powstała w 1908 roku. Budynek ma żelbetową konstrukcję, w tamtych czasach takie konstrukcje były nowością. Od samego początku hala pełni funkcję targowe, można w niej kupić niemal wszystko. Po bokach znajduje się antresola dzięki czemu hala ma dwa piętra handlowe.

Hala Targowa (Gdańsk) – obiekt zbudowano w 1986 roku. Hala od początku pełni funkcje handlowe. Kilkanaście lat temu przeprowadzono w środku badania archeologiczne, znaleziono pozostałości fundamentów kościoła, klasztoru i przykościelny cmentarz. Pozostałości fundamentów zostały wyeksponowane na najniższym piętrze. Zdjęcie wnętrza pochodzi ze strony hali.

Stará tržnica (Bratysława) – hala targowa powstała w 1910 roku. Przez 50 lat pełniła funkcje handlowe, przestała po wybudowaniu nowej która znajduje się około kilometr od starej. W latach 80-tych w budynku znajdowało się studio telewizyjne. Kilkanaście lat temu została odbudowana w oryginalnym kształcie. Dzisiaj obiekt jest wielofunkcyjny, hala może się dostosowywać do aktualnych potrzeb – może być halą targową, salą wykładową lub gospodarzem innych wydarzeń. W każdą sobotę w środku odbywa się targ gdzie głównie lokalni sprzedawcy i producenci mogą sprzedawać własne produkty (przyprawy, wędliny, sery, wino itp.). Ceny są wyższe niż w sklepach, jednak nie są wygórowane, dzięki temu miejsce to odwiedzają tłumy ludzi. W tygodniu roboczym w środku odbywają się koncerty, spektakle teatralne, konferencje. Pierwszeństwo mają imprezy skierowane dla ogółu mieszkańców. Wszelkie wydarzenia muszą się skończyć do 22.

Központi Vásárcsarnok (Budapeszt) – największa hala targowa w stolicy Węgier, powstała w 1897 roku. Budynek o konstrukcji stalowej, podczas budowy przewidziano miejsce dla 7000 stoisk (każdy po powierzchni 2m2), do środka mogły wjeżdżać pociągi. Po II Wojnie Światowej w środku pojawiły się zabudowane stragany, które wprowadziły sporo syfu do środka (na jednej ze stron węgierskich znalazłem informację o „slumsach”). Na początku lat 90-tych budynek przeszedł remont, zabudowane stragany uporządkowano, ale nie zlikwidowano. W podziemiach znajduje się market. Autorem zdjęcia wnętrz hali jest Randy Connolly.

Vanha kauppahalli (Helsinki) – hala targowa otwarta w 1889 roku. W momencie otwarcia miała 120 boksów oraz 6 sklepów. Od 1995 roku sprzedawane są tutaj produkty spożywcze z całej Europy, jak twierdzi strona internetowa hali aktualnie wybór produktów jest tutaj lepszy i bardziej zróżnicowany niż kiedykolwiek wcześniej. Zdjęcie autorstwa Simon Collison.

Tsentralni Hali (Sofia) – centralna hala targowa powstała w 1911 roku. Od samego początku obiekt służył handlowi. Hala została zamknięta na 12 lat (1988-2000) na czas remontu. Obecnie handel prowadzony jest na trzech poziomach, można tutaj kupić w zasadzie wszystko, głównie produkty spożywcze. W piwnicy znajduje się bułgarski odpowiednich baru mlecznego oraz market.

Mercato Centrale (Florencja) – budynek powstał w 1874 roku. Od samego początku służył handlowi. Początkowo sprzedawano tutaj mięso, pieczywo i ryby. W 1979 dobudowano w środku dodatkowe piętro na którym swoje stoiska mieli sprzedawcy owoców i warzyw. Sprzedaż owoców i warzyw przeszła kryzys po pojawieniu się marketów, dlatego od 2014 roku na piętrze ulokowano restauracje. Zdjęcie autorstwa Sailko.

Halės turgavietė (Wilno) – budynek powstał w 1906 roku. Od początku pełnił funkcje handlowe. Około 2006 roku obiekt został wyremontowany, a plac targowy obok budynku został zadaszony szklano-stalową konstrukcją. W obiekcie można kupić głównie produkty spożywcze. Zdjęcie pochodzi z oficjalnej strony hali targowej oraz Alma Pater.

Większość obiektów przedstawionych powyżej nieprzerwanie pełni tylko funkcje handlowe. Wyjątkiem jest hala w Bratysławie, która tylko w weekendy zamienia się w targowisko, a w tygodniu roboczym pełni funkcje kulturalne. Niektóre z nich oferują niemal wszystko od warzyw, przez mięso, chemię domową do chińskiej drobnicy. Zazwyczaj widać jednak starania aby sprzedawano tam lokalne produkty, a przynajmniej żeby te produkty dominowały.
Wydaje się, że najgorszym rozwiązaniem jest sprzedaż ubrań, często kiepskiej jakości. W ostatnich latach funkcjonowania bydgoskiej hali właśnie te produkty dominowały. Ostatnie lata funkcjonowania bydgoskiej hali to również coraz gorszy stan straganów, które przypominają stan hali w Budapeszcie z czasów zimnej wojny (z opisu) – tzn. tworzenie się „slumsów”. W dzisiejszych czasach nie ma to szans przyciągnąć kogokolwiek.

A Wy jakie funkcje byście umieścili w środku? Dopuszczanie umieszczenie tam również marketu (w podziemiach)? Co byście chcieli na placu gdzie dzisiaj sprzedaje się wiązanki pogrzebowe? Może trzeba go zabudować? Dajcie znać w komentarzach!

Pozostałe inwestycje

Line


Chcesz wysłać załącznik? Napisz bezpośrednio: kontakt@bydgoszczwbudowie.pl